Per Knutsson - 21 år på Würth

Würths lager som år 2000 flyttade till Örebro har idag växt enormt sedan tiden i Avesta. Idag levereras det ca 8000 ordrar om dagen här ifrån och det är en av de delar i företaget som genomgått den största förändringen och utvecklingen med tiden. En person som varit med länge är lagermedarbetaren Per Knutsson som började jobba på Würth våren 2001.  

Vill du berätta lite om när du började jobba på Würth?

Jag började på Würth den 21 april 2001, det kommer jag ihåg. Då hade lagret ganska nyligen flyttat hit till Örebro från Avesta. När jag började här så jobbade jag på godsmottagningen.

 

Hur såg ditt jobb ut då? 

Det är så mycket som ändrats från hur det såg ut då, jag tror att det ända som är likadant är vårt x-lager. Då jobbade man som antingen plockare, packare eller så var du på godsmottagningen. Vi som jobbade på godsmottagningen fick ett papper med en plats dit godset skulle. Vi åkte dit och släppte av det vi hade på pallen, sen åkte man och knappade in i en dator att vi tagit emot godset. 

 

På lagret fanns det två avdelningar, det var godsmottagningen och utgående. Om en säljare då exempelvis behövde få någonting skickat ut till sig så fick då en person på utgående en plocklista med 8 artiklar på varje sida. Där stod det till vilken plats du skulle åka och hur många det skulle vara. Då tog den personen sin plocktruck, där man hade några plastbackar fram, åkte runt och fyllde backarna med produkterna. När du hade packat färdigt så ställde du plastbackarna på packbandet, där det stod ett antal packare. I packen så kontrollerade de att allt var rätt och bestämde sedan vilken storlek det skulle vara på lådan, packade och satte på en etikett på lådan innan den gick iväg till där de sorterades i burar. Det går inte att jämföra med hur jobbet som lagermedarbetare ser ut idag.

Vad i ditt jobb har förändrats mest?

Det skulle jag säga är framförallt hela plockproceduren. Nu har vi inga plocktruckar som vi hade förr utan nu sköts allt systemmässigt. När jag började på Würth gjordes allt på lagret för hand. Idag är allt systematiskt och är det inte det så kan du läsa av vad det står i datorn, exempelvis vilken storlek det ska vara på kartongen du ska packa i. 

 

Hur har Würth som företag förändrats sen du började?

Würth har blivit ett mycket kändare varumärke nu än var det var då. Folk känner igen oss och vet vad vi gör och vad vi säljer, så var det inte förr. När jag började var du nästan tvungen att jobba på en bilverkstad, mekanikerverkstad eller köpa grejer av oss för att veta vilka vi var.  Självklart är vi också större och fler än vad vi var då.

 

Du slutade och kom tillbaka, vad var det som gjorde att du ville komma tillbaka till Würth?

Ja, jag testade på andra jobb i två år. Jag kände väl då att det skulle vara kul att göra någonting nytt. När jag slutade på Würth så hade jag vissa grejer som jag vägde som nackdelar, men det var någonting jag under de här två åren insåg inte kanske var så dåliga ändå. 

Det som gjorde att jag ville komma tillbaka till Würth var att det är en fantastisk arbetsplats och jag har haft förmånen att ha väldigt bra arbetsledare hela tiden. Vi har också haft en riktigt bra lagerchef som är fantastiskt duktig på det han gör. Han är närvarande, han syns, han är en av oss och han har lyckats med att tillsätta bra arbetsledare, men framförallt har jag haft förmånen att ha väldigt bra kollegor. 

Jag tror att det är en stor del till att jag trivs och har trivts i alla år, är att vi är lagom stora. Alla hälsar på alla varje dag. Självklart har vi blivit större och fler men det är en god stämning. 

 

Har du något minne från din tid på Würth som du minns lite extra?

Det finns ju jättemycket jag minns, men det finns en lagerresa som vi gjorde till Dublin några år efter jag börjat här. Det var bara så väldigt roligt, jag vet inte riktigt varför just den blev så lyckad men vi fick besöka Würths lager i Irland, vi gick runt till olika pubar och hade helt enkelt väldigt roligt ihop. Det var en fantastisk resa för sammanhållningen. 

 

Vad tror du om Würths kommande 55 år?

Jag tror att Würth som företag kommer att växa och bli mycket större, men jag hoppas att det kommer behålla samma familjära känsla som vi har idag.