Toggle navigation Meny - Huvudskydd

Huvudskydd

 

Välj rätt skyddshjälm

Se till att skydda det viktigaste du har! Här har vi samlat all information du behöver när du ska välja huvudskydd anpassat för just ditt arbete. Våra skyddshjälmar håller genomgående högsta kvalitet och finns i många utföranden och med flera olika funktioner. Oavsett om du är ute efter en bygghjälm som passar ihop med dina hörselkåpor, en hjälm med hakrem för arbeten på hög höjd eller tillbehör som visir så hittar du det hos oss.

Att tänka på gällande typer skyddshjälmar

• Hjälmen är en färskvara! En förväntad livslängd på din skyddshjälm är mellan tre till fem år och den bör därefter bytas ut. Det som påverkar livslängden är exempelvis solens UV-strålar, om hjälmen blivit utsatt för slag, fall etc. Vissa typer av hjälmar har lite längre livslängd men är då oftast specialhjälmar som klätterhjälmar. Fluorescerande hjälmar skall bytas efter ett år. Exakt hur lång den förväntade livslängden är framgår alltid av tillverkarens bruksanvisning.
 
• Avståndet mellan hjälmskalet insida och huvudet skall vara minst 25 mm och max 50 mm.
Hakremmen på industrihjälmar (EN 397) skall utlösas vid 25 N – detta för att användaren ska kunna komma loss om huvudet fastnar vid ett tillbud eller olycka.

 
Hakremmen på klätterhjälm (EN 12492) skall utlösas först vid 50 N – detta för att undvika att hjälmen vid ev fall slår i t ex bergvägg och ramlar av. M ao skall hjälmen sitta fast ordentligt.

Olika typer av hjälmar

Olika typer av hjälmar – märkning och EN standard
• Industrihjälmar - EN 397 KG
• Klätterhjälmar - EN 12492 KG
• Stötskyddskeps/mössa - EN 812  
• Elektriskt isolerande hjälmar (för använding i lågspäningsanläggningar) - EN 50365

Topp 5 huvudskydd