EA Åkeri - Familjeföretag med kyliga transporter

EA Åkeri har som affärsidé att leverera och marknadsföra kyl- och frystransporter till livsmedelsindustrin i Sverige. EA Åkeri har varit verksamma sedan 1951 och startades av Erling Andersson i Skara. Vi har träffat VD Stefan Ohlmander, och verkstadsplanerare Martin Westlund som berättar hur allting började och hur verksamheten ser ut idag.

17 september 2020
Dela:

-Det var min farfar som startade firman 1951. Det började i liten skala som det ofta gör, med en lastbil berättar Stefan. På 60-talet började man rikta in sig på att köra kylt och fryst livsmedel. Det tog verkligen fart på 60-talet när folk började skaffa frysar hemma fortsätter han.

 

Sedan dess har det hänt mycket och åkeriet i Skara har växt till att idag ha 175 anställda och hela 80 lastbilar. 

 

 

På anläggningen här i Skara har vi förutom kyl och frysterminal även kontor, transportledning och fordonsverkstad berättar Stefan. 

 

Samarbetet med Würth har man haft så länge Stefan kan minnas och man har regelbundna besök av säljaren Tomas Floberg som kommer och kollar igenom vad som behövs, lägger beställningar, packar upp och ställer i ordning på fordonsverkstadens lager. 

 

 

Att man varit trogna Würth-kunder under många år är något som även bekräftas av Bernt Persson när vi får komma ner för en rundtur i fordonsverkstaden. -Jag har jobbat här i 25 år och vi har alltid haft Würth, det funkar bra säger Bernt. -Här på verkstaden gör vi det mesta, utom större servicejobb, vi utför många reparationsjobb, byter lampor och däck på bilarna. Bernt pekar på några staplar av lastbilsdäck och konstaterar att däcksäsongen är på ingång. -Med 80 bilar är det 1300 däck som är ute och rullar på vägarna, så nu har vi en hel del att göra, fortsätter han.

 

 

Vi får också träffa Martin Westlund, verkstadsplanerare som är den som har kontakt med Würth när det kommer till inköp av verktyg och förbrukningsmaterial m.m.

 

Han visar oss ut på lagret där Würths ORSY-hyllor står prydligt uppradade och påfyllda med bland annat bultar, mutter, kapskivor, kablar och lampor.

 

-Tomas kommer hit en gång i veckan för att packa upp och se över vårt lager, det bästa med Würth är att allt man behöver finns i lager, och man får snabba leveranser. Sen är det skönt för oss med servicen att Tomas kommer hit och hjälper till att hålla koll på lagret. 

 

 

När vi kommer ut på gården sluter vi upp med VD Stefan Ohlmander igen som glatt vinkar mot en bil som är på väg ut från anläggningen. -Där har ni 94-åringen, Erling som startade alltihop, han är här och hälsar på ibland, säger Stefan och ler.