Räddningstjänsten Östra Skaraborg känner sig trygga med kemikaliehantering från Würth

Räddningstjänsten Östra Skaraborg (RÖS) är ett kommunalförbund med sju medlemskommuner och 350 anställda. Inom RÖS finns två heltidsbrandstationer, sex deltidsstationer, fyra geografiska räddningsvärn, två sommarräddningsvärn samt fyra industribrandförsvar som också utgör räddningsvärn. Med hjälp av Würths kemikoncept Orsy Kemi får RÖS hjälp med att effektivisera sin hantering av kemiska förbrukningsvaror. 

 

2022-04-19 07:37:00
Dela:

På stationen i Skövde jobbar Linus som larmtekniker och är även ansvarig för kemikaliehanteringen på RÖS. Linus uppdaterar löpande RÖS kemikalieregister i det webbaserade kemikaliehanteringssystemet Chemical Manager som tillhandahålls av Würth samarbetspartner EcoOnline. Han är också den som har kontakt med Würths Account Manager Patrik Öfverberg. 

 

Startskottet för dagens samarbete tog fart efter en inspektion av Arbetsmiljöverket, som lämnade RÖS med flera punkter som krävde åtgärd när det gäller kemihantering. Då tog RÖS kontakt med Würths Patrik Öfverberg och Patrik Schönborg (Regional Account Manager) som snabbt var på plats och gjorde en kemiinventering. 

 

- Efter inventeringen kunde vi göra oss av med många onödiga produkter och i stället köpa in färre och rätt produkter från ett och samma ställe. Största fördelen med att ha Würth som leverantör är att ha allt samlat. Produkter, säkerhetsdatablad, förvaring samt service och kompetens. Vi har en nära och bra kontakt med Patrik, det tar ju två sekunder så är det påfyllt i hyllorna igen. Vi har fått mycket hjälp från Würth, vilket har underlättat, berättar Linus.


- Vi gick igenom alla produkter hos RÖS och gjorde en översättning till vårt sortiment, vilket resulterade i en minskning av antalet produkter. Sedan ställde vi upp våra kemiskåp och började inreda dem, berättar Patrik Öfverberg. 

 

Patrik Öfverberg har varit med sedan Würth öppnade butiken i Skövde 2011, vilket också är då RÖS blev kunder till Würth. ”Jag skulle vilja säga att Würths koncept kring kemikaliehantering passar RÖS väldigt bra. Vi hjälper dem med kemihantering och inköp så att de kan fokusera på att göra det de är bäst på.” berättar han.

 

- Vi valde Würth med anledning av er grundidé och att vi kunnat få så bra hjälp med kemikaliehanteringen. Dessutom är det hög kvalitet på produkterna, berättar Linus. 

 

I april 2022, cirka ett halvår efter senaste inspektionen var Arbetsmijöverket på återbesök hos RÖS. Då fick RÖS redovisa hur de arbetat med de brister inom kemikaliehanteringen som konstaterats vid den tidigare inspektionen. Arbetsmiljöverket var nöjda med det arbete som gjorts och valde då att avsluta inspektionsärendet hos RÖS.