Skyddsskor vid arbete med elbilar

Elbilar blir allt vanligare på vägarna, vilket ökar behovet av kunskap om säker användning. Würth går igenom vad som gäller och hur du ska tänka när du väljer skyddsskor.

En närbild på en mekanikers skyddsskor när hen står på knä framför en elbil.
2024-03-08 07:34:00
Isac Danielsson
Dela:

Skyddsskor är avgörande för att minimera riskerna när du arbetar med elbilar.

 

Dessa skor kan skydda mot elektriska stötar och andra faror som kan uppstå vid arbete med elektriska system.

 

Även om det inte finns något lagkrav på speciella skyddsskor, är det viktigt att du följer varje bilfabrikats egna krav för att se till att arbetet är säkert.

 

Metallfria skor med ESD

Många inom fordonsindustrin rekommenderar metallfria skor med ESD (Electrostatic Discharge).

 

Metallfria skor leder inte elektricitet och skyddar därför dig som använder dem.

 

Skor med ESD minimerar risken för urladdningar av statisk elektricitet, vilket är viktigt när du arbetar med känslig elektronik i elbilar. 

 

Genom att välja skor med ESD minskar du risken för att skada elektroniska komponenter via statisk elektricitet.

 

Skor godkända för elektriska arbeten

Även om många väljer metallfria skor med ESD, finns det även skor som är specifikt godkända för elektriska arbeten. Det är viktigt att du förstår skillnaden mellan dessa två typer av skyddsskor. 

 

Skor som är godkända för elektriska arbeten skyddar mot risker med elektricitet, men de har inte ESD-funktionen.

 

Det betyder att du aldrig ska använda dem för arbete med känslig elektronik eftersom risken för skador på komponenter ökar när statisk elektricitet inte kan avledas på ett säkert sätt.

 

Säkerhet i olika arbetsmiljöer

När du väljer skyddsskor är det viktigt att tänka på i vilken arbetsmiljö de ska användas. Skor godkända för elektriska arbeten är bara godkända att använda i torra miljöer.

 

I fuktiga eller våta miljöer krävs istället gummistövlar som är specifikt godkända för elektriska arbeten. Att använda fel typ av skor i en fuktig miljö ökar risken för elektriska olyckor avsevärt.

 

Sammanfattning

Oavsett om det är metallfria skor med ESD eller skor för elektriska arbeten är det viktigt att du förstår hur de fungerar för att säkerställa en trygg arbetsmiljö för dig och dina kollegor. 

 

Genom att följa varje bilfabrikats egna regler och välja skor som passar arbetsmiljön kan du minska risken för olyckor och skador.

 

I Würths e-handel hittar du både metallfria skyddsskor med ESD, en riktigt bra sko godkänd för elektriska arbeten, och givetvis en gummistövel godkänd för elektriska arbeten i våta miljöer.

 

Du kanske också är intresserad av:

• Skyddsrondering på er arbetsplats

• Hedin bil är nu redo för elbilsreparationer med hjälp av Würth

• Würth och Bilia samarbetar för säkrare arbetsmiljö inom verkstäderna